Nem nulláról indulnak a szlovák-magyar kapcsolatok – mondja a régi-új szlovák kormányfő. Ez az új blog sem a nulláról indul: szerzőink évek óta több-kevesebb megszakítással blogoltak különböző fórumokon. Az élet különböző területeiről érkeztek, van köztünk emberi jogokkal foglalkozó jogász, aktív újságíró, szabadúszó webmester, műszaki és pénzügyi szakember.

Ami összeköti őket, az a közös dolgainkról való józan és kulturált keretek közötti véleménycsere igénye.A márciusi választásokat megelőzően eddig nem látott pártpolitikai blogolásnak illetve trollkodásnak lehettünk tanúi. A szlovmagyar virtuális térben olyan írások és felületek jöttek létre, ahol egyszínű, érdemi vitára alkalmatlan, sőt, azt kizáró írások jelentek meg, néha érdekes szerzői nevek alatt. Nem is a névtelenséggel van baj, hiszen az egy hasznos, több ezer éve bevált intézmény, hanem azzal, hogy a blogolást különböző pártok vagy csoportok médiatematizálási és befolyásolási kísérletévé alacsonyítja. Ez a közéleti diskurzusra – hívjuk közbeszédnek – kártékony hatással van, a sajátos szlovákiai magyar előítéletek hatásairól nem is beszélve.

Egy társadalomról, közösségről elég világos képet nyújt az, hogy milyen módon beszéli meg közös ügyeit. A népszámlálási illetve a választási eredmények tükrében, egy minden gyanakvásra méltó új kormányzat hatalmi berendezkedése mellett, valamint az előző évek bizonyosságát nélkülöző gazdasági környezetben egyre jobban fontosabbá válik, hogy erre nagyon odafigyeljünk. Mi igyekezni fogunk!