I. Kezdő szint

Első feladat: Ön egy túlnyomórészt magyar lakosságú település lakója a Kárpát-medencében. Jön a menetrendszerű influenzajárvány, belázasodik, ezért elmegy a körzeti orvoshoz. Az érintett a gyerekkori játszótársa, magyar iskolát, de nem magyar egyetemet végzett. A szakszavakat és a zsargont csak szlovákul ismeri. Vajon milyen nyelven szól hozzá? Fogalmazza meg tíz mondatban a panaszát. Bónusz pontok: vajon az orvos érdemel hálapénzt?

Második feladat: Színmagyar szülőfalujában új kulturális szervezet alakul, amely a hagyományokra támaszkodva szeretné terjeszteni a magyar dalokat, színdarabokat. Az önkéntesek lelkesek, viszont hiányoznak az anyagi források. Vázoljon fel egy rövid ütemtervet a kezdeti lépésekre vonatkozólag, beleértve, hogy kitől, milyen úton lehet pénzt szerezni. A gyenge mecénási hagyományokat ismerve tüntesse fel a szlovákiai és magyarországi pályázati forráslehetőségeket, s röviden elemezze azok elnyerésének esélyeit is!

Harmadik feladat: Gyermeke iskoláskorba lépett, a faluban egy szlovák és egy magyar iskola is működik. Legjobb barátja és egyben kollégája szintén azt fontolgatja, hová küldje a kislányát, különösebb előítéletek nélkül, annak jövőbeni boldogulását szem előtt tartva. A kérdésben még nem döntött, azonban minden körülmények között nyíltan felvállalja nemzetiségét és a helyi magyar párt egyik prominens, elismert képviselője. Kérjük foglalja össze pontokban hogy milyen érveket kellene megfogalmazni az Ön nyitott barátja számára a magyar iskola választása mellett!

A középhaladó és a haladó szint nehezebb kérdésekkel és sokkal súlyosabb dilemmákkal a mandineren. Klikk ide!