Ismét egy szakmaibb adáson van túl az Örökélet szlovákiai magyar podcast, benne Mrva Mariannával, aki a Fórum Intézet Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részlegének munkatársa, statisztikus-szociológus, és a NÚCEM oktatási-módszertani intézmény munkatársa. Ezért az adás egyben rendhagyó formát is ölt: Marianna okosakat mond, az állandó vendégek pedig többnyire kérdezgetik.

Szlovák-magyar iskolaválasztás – tények és tévhitek (3:24)
Az előző, márciusi podcast egyik sarkalatos pontját képezte, hogy felváltva fejtettük ki, miért választ valaki magyar iskolát. Valójában a tudományos kutatások szerint nem annyira fontos a földrajzi távolság, vagy az iskolához való viszony. A legfontosabb, hogy az iskolaválasztás identitáskérdés. Az otthoni kommunikáció nyelve, a szülők nemzetisége és az általuk elvégzett iskolák nyelve, vagy éppen a vegyesházasságok mind-mind jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy ki milyen intézményben köt ki. A földrajzi távolság annyira nem, ahogy a mérések szerint a romákkal szembeni ellenérzés sem olyan fontos, hogy elnyomja a nemzeti kötődést – derül ki az adásból.

Mi a siker? (20:37)
A szlovák iskola melletti legfontosabb érv a szülők szerint az, hogy a gyerekek érvényesüljenek. Na de az a helyzet, hogy senki sincs tisztában azzal, mit is jelent valójában az érvényesülés. Szót ejtünk arról, hogy mennyire fontos valójában a szlováktudás és mennyire sikeresek a magyar és a szlovák iskolát végző gyerekek, továbbá fejtegetjük, hogy a kisiskolák és a nagyobb intézmények miként állnak egymáshoz. Mennyire torzítja a szlovák suli az identitást és egy cipőben járunk a romániai magyarokkal asszimiláció és öntudat szempontjából?

Melyik a legjobb iskola? (41:28)
Az adás utolsó központi témája a felmérések ügye. Vajon mennyire egészséges jelenség az, hogy minden iskola a legjobb szeretne lenni az éves teszteken és mit árulnak el a különféle nyelvi felmérések? Vajon tényleg jobbak a szlovák nyelvből a magyar iskolák, mint a szlovákok, holott nem is ugyanazt a tesztet írják a diákok? Elárul bármit is az iskolák színvonaláról az, hogy átlagosan mennyire jól teljesítenek a központi teszteken a diákok? Elmondjuk, hogy kell értelmezni a számokat. Végül, de nem utolsósorban szót ejtünk a nem fonetikusan ejtendő PISA-tesztekről és a szlovákiai diákok helyéről a nagyvilágban. Minden kedves hallgatónak kellemes művelődést és sok-sok magyar iskolába íratandó gyereket kívánunk!

Akit el szeretné olvasni a hivatkozott tanulmányt (“Lampl Zsuzsanna: A szlovákiai magyarok szociológiája. Szlovákiai és magyar”), megszerezheti itt: http://goo.gl/FgewNG. A témához kapcsolódik a Rimaszombati Kávéház beszélgetése is, melyet itt lehet meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=OGbpS5OWOv0

Az első egymillió lájkolóhoz az Örökélet facebookos oldalán lehet csatlakozni, böngészőben itt indul el a tartalom, az adás letöltése pedig ide kattintva is működik.