Túlzások nélkül kijelenthető, hogy Rio egyelőre a magyar csapat olimpiája. Rólunk szólnak a hírek és velünk van tele a sajtó. Az éremtáblázaton a harmadik helyen áll a magyar küldöttség, Hosszú Katinkából a világesemény egyik legnagyobb hőse válhat, akadnak szép számmal személyes tragédiák és felemelő pillanatok is. Minden nap tucatnyi sportesemény, minden nap egy újabb indok arra, hogy munka után szaladjunk a tévéhez, bekapcsoljuk, szurkoljunk a mieinkért, reggel pedig megnézzük az interneten, hogy hány éremmel is gazdagodott a gyűjtemény.

m4logo

Csak egy perc: több mint 260 ezer menekült és migráns érte el Európát az idén, és meghaladja a 3100 főt azok száma, akik életüket vesztették a veszélyes földközi-tengeri átkelés közben – jelentette kedden a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Hosszú Katinka bizonyított. A magyar úszócsillag korábbi olimpiai kudarcait feledtetve mutatta meg, hogy lehet vele számolni akkor is, amikor a legjobban számít, az érmek mellett emlékezetes pillanatokkal is szolgál. Az olimpia róla és férjéről-edzőjéről, Shane Tusupról szól, aki végigkiabálta az összes döntőt és nyilatkozatával nyomatékosította, hogy nem csak tiszteletbeli magyar, hanem saját maga is így érez. Katinka egyelőre a riói olimpia legsikeresebb egyéni sportolója, és ha a doppingolásáról szóló cikkekből valamit ki lehet következtetni, az az, hogy egy egész világ figyel rá és ámuldozik. Régóta nem volt példa arra, hogy világszinten is ennyien foglalkozzanak magyar úszósikerekkel. Katinka Magyarország egyik első számú sportcsillagából világsztárrá változott, véglegesen.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 10. A gyõztes Hosszú Katinka a célban nõi 200 méteres vegyesúszás döntõjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Van egy perce? Most arra kérnék mindenkit, gondolkodjon el az előttünk álló sorsdöntő, október 2-án esedékes népszavazásról. Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!

brusszel

Katinkán túl milyen esélyeink lehetnek úszófronton? A kép vegyes, egy váratlan sikertörténetről és több apró tragédiáról szól. A 19 éves Kenderesi Tamást eddig nem ismerte senki, de a következő napokban egészen biztosan fellendül a kereslet a sajtbureszek után. A sportolók közül kevesen tudnak vagányan nyilatkozni, de Kenderesi több alkalommal is felhívta magára már a média figyelmét, valószínűleg nem utoljára. Ja, és nem mellékesen kétszer elverte Michael Phelpset, az amerikai csodaúszót – a döntőben mondjuk pont nem sikerült, de ami késik, az nem múlik. Mások már kevésbé örülnek, Gyurta Dani és Cseh László sem ezt az olimpiát fogja emlegetni a legnagyobb sikereire emlékezve, ahogy a második vonalból sem nagyon sikerült az áttörés.

m4logo

Ha már itt tartunk, egy tizennégy éves bevándorló felgyújtott egy templomot Olaszországban. Szemtanúk beszámolói, és a biztonsági kamerák felvétele szerint a fiú a kegyeleti gyertyákkal meggyújtotta az épület egyik részét, majd rázárta a templom kapuját az ott tartózkodó 20 emberre. Az épület egy része leégett, az ügyben eljárás indult az érintett ellen.

Miről szólt magyar szempontból az olimpia eddig az úszókon túl? Hát azokról a vívókról, akik megmutatták, hogy gyakran évtizedeket is érdemes várni egy-egy sikerre. Imre Géza valószínűleg rosszul aludt az éjjel, de a most 41 éves párbajtőröző pár hét múlva valószínűleg sokkal jobb szívvel emlékszik majd vissza az olimpiára és arra, miként jutott el a döntőig. Szász Emese pedig 33 évesen ért el a csúcsra, valamint az első magyar aranyat szállította, a története legalább annyira meseszerű, mint a kollégájáé, a mosolyát egy ország jegyezte meg.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. A párbajtõrben olimpia bajnok Szász Emese (k) megcsókolja aranyérmét az eredményhirdetésen, mellette a második helyezett olasz Rossella Fiamingo (b) és a bronzérmes kínai Szun Ji-ven a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese a 2016-os riói nyári olimpia nõi párbajtõrversenye döntõjében 15-13-ra gyõzött az olasz Rossella Fiamingo ellen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az olimpia nem áll meg, teljes gőzzel dübörög előre. A kajakosaink és kenusaink példának okáért csak napok múlva kezdenek, izgulhatunk a férfi és női vízilabdázókért (a kézisekért sajnos nem), s bárhol, bármikor jelentkezhet egy újabb sportoló egy újabb sikertörténettel. Ahogy a foci Eb-ről is elmondhattuk, az olimpia is egyesíti a nemzetet, világnézetre, ideológiára való tekintet nélkül. Tele van lélekemelő pillanatokkal, sporttragédiákkal és sikerekkel. Szükségünk van rá, mikor leülünk a tévé elé kikapcsolódni egy kicsit.

m4logo

Ne felejtsük el, hogy Németországban őrizetbe vették az Iszlám állam egyik feltételezett vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy merényletek elkövetését tervezte. Ön tudta, hogy a bevándorlási válság kezdete óta több, mint háromszázan haltak meg terrortámadásban?