Sikeres volt az olimpia? Többet is el lehetett volna érni? Mik az erősségek, mik a főbb problémák?

A magyar sportnemzet: ez sajnos nem az átlagosnál nagyobb sportaktivitásban mutatkozik meg, annál inkább szeretjük számolni az érmeket. Az aranyérmeket. A nyári olimpia elsősorban a nemzeti büszkeség két hete, hiszen ilyenkor el lehet mondani, hogy az ország, a nemzet méretéhez képest milyen sok aranyat hoznak haza a magyar sportolók.

Valóban sokat? Hová tegyük ezt a 8 aranyérmet, a 3 ezüstöt és a 4 bronzot? Lehetne több is?

Kezdjük az első kérdéssel: valóban sokat. Az éremtáblázaton a 8 arany a 12. helyet hozta, ennyit szerzett a 60 milliós Olaszország is, a franciák pedig csak kettővel többet. Ha pedig régiónk országait nézzük, kiemelkedő a magyar sportsiker, ehhez hasonlót – a lakosság arányaihoz mérten – a horvátok nyújtottak a maguk 5 aranyával (ám náluk a mostani kiugró eredmény, korábban sosem nyertek egynél többet). A többiek ehhez képest sehol sem voltak.

Intő jelek

A sok szép élmény ellenére mégis van pár intő jel, amiből az illetékeseknek jó lenne tanulniuk, mielőtt nagyobb baj lenne. Kezdjük az érmek számával: a 2008-as pekingi mélyrepülést (10 érem: 3 arany, 5 ezüst, 2 bronz) kivéve 1932 óta nem szereztek a magyar sportolók ennyire kevés medál (konkrétan 15-öt). És ez nem azért volt, mert tömegek csúsztak épphogy le a dobogóról, negyedik, ötödik, hatodik helyből is viszonylag kevés jött össze. Vagyis az éremtáblázaton elért helyezés kicsit csalóka, a jó eredmény az „aránytalanul” sok első helynek köszönhető (az érmek bő fele volt arany). A kevés érem és pontot érő helyezés azt jelzi, szűkült a magyar élmezőny.

Magyar érmek száma a nyári olimpiákon (Forrás: Wikipedia)

Magyar érmek száma a nyári olimpiákon (Forrás: Wikipedia)

Két klasszis

Még inkább ezt jelzi, hogy hány sportoló mennyi sportágban szerzett érmeket. Egyrészt remek hír, hogy a 10 legeredményesebb riói olimpikon között két magyar is található – Hosszú Katinka (3-1-0) és Kozák Danuta (3-0-0) –, ez ugyanakkor aggodalomra is okot adhat. Ha ők ketten nincsenek, kb. ugyanott vagyunk, mint Pekingben.

Összehasonlításként: 1992-ben Barcelonában is volt két kiemelkedő klasszis (Egerszegi 3 arannyal, Darnyi kettővel), ők azt a pluszt adták, amivel sikerült a szokásosnál is több érmet szerezni (11 arany, összesen 30 érem), nem pedig megmentették a magyar szereplést.

Kozák Danuta három aranyat nyert. (MTI-felvétel)

Kozák Danuta három aranyat nyert (MTI-felvétel)

Csak négy sportág

Még tanulságosabb a kép, ha a sportágak szerinti bontást nézzük: Rióban csak négy sportágban sikerült érmet szerezni, abból az atlétika csupán egy bronzot hozott (úszás: 3-2-2, kajak-kenu: 3-0-0, vívás: 2-1-1). Összehasonlításként: 2012-ben öt sportban volt aranyérem, a 18 érmet pedig 8 sportág adta. Az említett barcelonai olimpián szintén 8 sportágban születtek a magyar érmek.

Az úszás hagyományosan erősnek számít, a kajak-kenu szintén. Vívásban már nincs annyi magyar siker, mint évtizedekkel ezelőtt, ám rendre érkezik egy-egy arany (most kettő is). Több sportágban viszont dobogós helyezés nélkül maradt Magyarország: a birkózás, az öttusa szintén sikerágazatnak számított, mint ahogy az ökölvívás, a torna vagy a lövészet is. Most értékelhető eredmény nélkül zárták a magyar sportolók. A vízilabdában sem sikerült érmet szerezni. Emellett Kozák Danuta és az általa vezetett kajakduó és a K4-es sikere kissé eltakarta azt a tényt, hogy idén a férfi kajak-kenusok egy érmet sem szereztek. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa, korábban a férfiak is rendre hoztak legalább egy aranyat, hozzá pedig még pár ezüstöt és bronzot.

Magyarán: ha a többi sportban is a korábban megszokotthoz közelítő lett volna az eredményesség, akkor a két klasszis teljesítménynek köszönhetően több mint 10 arany is összejöhetett volna. Ám nem így lett, Katinka és Danuta gyakorlatilag megmentette a magyar szereplést. Ez pedig intő jel.

Van minek örülni

Még mielőtt kardunkba dőlnénk: a 15 érem, közte a 8 arany olyan eredmény, amiért az európai országok többsége – köztük Szlovákia is – nagyon hálás lenne, nekünk is annak kell lennünk. És becsülni kell minden olimpiai szereplést, hiszen adott helyzetben egy 11. hely azt jelzi, az illető a világon a 11. legjobb a saját sportágában – ezt irtó kevesen mondhatják el magukról a saját szakterületükön.

Ám jó tisztában lenni a riói sikerlista szerkezetével és nagyon hangsúlyt fektetni a korábbi sikerágazatokra, hogy a négy, nyolc vagy tizenkét év múlva megrendezésre kerülő olimpiákon is lehessen legalább 8-8 aranyéremnek örülni. Mivel, ahogy az elején írtam: sportnemzet vagyunk, igényeljük a sikereket.

Egy inspiráló példa: a brit sportolók évtizedeken keresztül kevesebb mint 10 aranyat hoztak, ám változtattak a sport támogatásán és szervezésén és megjöttek a sikerek.

Egy inspiráló példa: a brit sportolók évtizedeken keresztül kevesebb mint 10 aranyat hoztak, ám változtattak a sport támogatásán és szervezésén és megjöttek a sikerek (Forrás: Wikipedia)