Váratlan adminisztratív akadályokkal találhatják magukat szembe a Szlovákiában futballozó légiósok egy, a napokban elfogadott törvény értelmében. A parlament a készülő munkatörvénykönyv-módosításba olyan passzusokat foglalt bele, melyek megnehezíthetik a góllövést, valamint hivatásuk gyakorlását. A képviselők cáfolnak. Hajtás után helyszíni összefoglalónk következik a parlamentből.

Az SNS képviselőinek javaslatára újabb passzussal bővítették a munkatörvénykönyvet, a képviselők meggyőző arányban szavaztak az intézkedések mellett.

A törvényjavaslat értelmében a külföldi munkavállalók számára Szlovákiában tilos bármilyen tevékenységet végezni, amellyel megalázzák, vagy kényelmetlen helyzetbe hozzák az államalkotó nemzetet és az illetékes hatóságokat. A javaslattal az összes parlamenti párt egyetértett, az MKP képviselői ugyanakkor kivonultak az ülésteremből és nem is szavaztak a határozatról.

Rafael Rafaj, az indítványt előterjesztő nemzeti párti honatya nem értette a magyar képviselők felháborodását. “A kezdeményezés mindenkire vonatkozik” – jegyezte meg az SNS színeiben mandátumhoz jutó honatya. Arra a kérdésre, miszerint a hirtelen kezdeményezésre hatással volt-e, hogy Kweuke két góljával a DAC legyőzte a Zsolnát a politikus nem adott egyértelmű választ. “Tény és való, hogy egy kameruni munkavállaló komoly depresszióba taszította egy teljes régió öntudatos szlovák lakosságát. Rémhírterjesztés ugyanakkor, hogy az intézkedést ennek a sajnálatos ténynek a hatására vezettük volna be.” – nyilatkozta Rafaj.

Az ügyben közvetlenül érintett Szlovák Futballszövetség illetékesei szerint kellő körültekintéssel kell megvizsgálni a passzus hatását a futballmeccsekre és nincs semmi ok a fölösleges pánikkeltésre. Egy neve elhallgatását kérő funkcionárius elismerte, hogy rögtön regisztráltak egy panaszt és foglalkozni is kezdtek az üggyel, de sem a forrást, sem a kedvezményezett csapat nevét nem volt hajlandó elárulni. Az illető nem volt hajlandó kommentálni azt az értesülést sem, hogy az SNS egyik prominens tagját kinyomtatott excel-táblázatokkal felszerelve látták belépni a szövetség székhelyének kiskapuján, benne a zsolnai szlovák szurkolósereg és a passzív támogatók számával.

“Nem tudom és nem is akarom megerősíteni, hogy visszamenőlegesen lenulláznánk a DAC légiósainak góljait. Természetesen nyitottak vagyunk minden, a törvénnyel kapcsolatba hozható panaszra, a beadványokat elbíráljuk és vizsgálatot indítunk, ha megalapozottak a vádak. Egyelőre azonban csak egyetlen panaszt kaptunk.” – nyilatkozta a futballszövetség illetékese.

A passzusról az SDKÚ elnöke, Mikuláš Dzurinda azt állítja, hogy nem ütközik egyetlen alkotmányos alapelvvel sem. “Szlovákia szuverenitását védjük csak, és arra szükség is van ezekben a nehéz időkben. A Smer láthatóan nem képes megbirkózni a válsággal, ezekben az időkben a legkevésbé arra van szükség, hogy még a külföldi vendégmunkások is rombolják a nemzettudatot. Az intézkedésben jogi szakértőink sem találtak semmi kivetnivalót.” – fejtette ki álláspontját az ellenzéki politikus.

(de-press)