Volt egy álmom. Összeült a szlovák és a magyar emberi jogi bizottság, paroláztak egyet és két óráig tanácskoztak a nagy semmiről. Aztán amikor végeztek, kiálltak a kamerák elé és lenyilatkozták a szokásos sablonokat – egyetértés, barátság, megoldásra váró problémák, egy újabb találkozó szükségessége. Minden a szokásos, langyos módon folyt, mikor egyszer csak Balog Zoltán állt a mikrofon elé.

“Sajnos nem jutottak közelebb az álláspontjaink a Dunaszerdahelyen történt szégyenletes rendőrtámadás ügyében sem, a szlovák hatóságok úgy tűnik, véglegesen lezárták az ügyet. Mivel azonban máig nem került elő hiteles videófelvétel az incidensről, szeretnénk megkérni kollégáinkat egy szívességre. Nálunk ugyanis teljesen véletlenül van egy szalag, ami tisztázza, micsoda és miért történt a futballmeccsen.

Szeretnénk ezt a felvételt három példányban átadni mélyen tisztelt szlovák kollégáinknak – kérjük, juttassanak el egyet a parlamentbe, egyet a  belügyminisztériumnak, egy pedig akár maradhat is a bizottságban. A lemez negyedik példányát az Európai Parlamentbe küldtük, ahol Gál Kinga szólal majd fel az ügyben. Elmondhatatlanul örülünk annak, hogy segíteni tudjuk a nyomozó szervek munkáját.”

… de helyette a következő hír jelent meg a médiában a tanácskozás napján:

“Meghiúsult az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és szlovák társbizottságának együttes ülése hétfőn Budapesten; a szlovák képviselők meghallva, hogy a Balog Zoltán (Fidesz) egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen történtekről, be sem mentek az ülésterembe.

Balog Zoltán, a bizottság elnöke szerint olyan felvételt szerettek volna bemutatni, ami teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen. A felvételt azonban nem sikerült levetíteni, mert a szlovák képviselők be sem mentek az ülésterembe, a szocialisták pedig nem voltak hajlandók szavazni a vetítésről. A szlovákok távoztak, a szocialista képviselők pedig kivonultak a teremből. (MTI)”

A huzavona egy órán keresztül folyt. Szánalmas. Van egy olyan szint, ahová egy felelős diplomatának fel kell nőni. Balog Zoltánnak ez most nagyon nem jött össze. Rémisztő ugyanakkor belegondolni, hogy egy ilyen ember vezeti az emberi jogi bizottságot, ahol talán még a szokásosnál is nagyobb szükség van a tapintatra és a diplomáciai érzékre.