Nagyon meglepődtem a minap. Teljesen véletlenül, az el nem ismert országok listájának böngészgetése közben Észak-Ciprus, Szomáliföld, vagy Tajvan között belefutottam Szlovákia nevébe. Kiderült, hogy az országot a megalakulása óta nem ismeri el egy ENSZ-tagállam, méghozzá Liechtenstein. A liechtensteini-szlovák ellentétek oka pedig nem más, mint a… benesi dekrétumok.

Kis utánakereséssel kiderült, hogy ez azért nyílt titoknak számít, legutoljára pont idén szeptemberben merült fel, hogy Szlovákia és az aprócska nagyhercegség egymás nyakába borulnak, mint két jó barát. A diplomáciai háború oka pont 1946-ra nyúlik vissza és azóta sem sikerült megoldani, apró bibi, hogy a miniállam hercegi családja személyes sérelemként éli meg a szlovák (és cseh) hatóságok fellépését.

Az államocskában uralkodó Liechtenstein-családnak kiterjedt földbirtokai votak Morvaországban – ezeket a területeket később elkobozta a csehszlovák állam, miután a hercegi családot besorolták a “német” kategóriába. Több se kellett nekik, bosszút fogadtak, azóta is él a harag. Liechtenstein azt szeretné elérni, hogy Szlovákia ismerje el: a világháború alatt az ország semleges volt, így az állampolgárai sem számítanak németnek. Érdekesség egyébként, hogy Csehszlovákia mintegy 1600 négyzetkilométernyi földbirtokot kobzott el a családtól, ami tízszer nagyobb az alpesi ország területénél.

Csehország szeptemberben rejtélyes okokból lekerült Liechtenstein feketelistájáról. Felvették egymással a diplomáciai kapcsolatokat, oktatási és kulturális együttműködések formálódnak. Miroslav Lajčák felvetését a szlovák-liechtensteini közeledésről illedelmesen elutasították. A család, úgy látszik, néha nem felejt.