Különösebb következtetések levonása nélküli poszt, ami mindössze a hírek kitartó követéséből született. Mennyire gyakran érdemes egy politikusnak megváltoztatnia a véleményét? Mennyire érdemes kamuzni a választóknak, és mennyire érdemes feláldozni a korábbi kijelentésekért viselt felelősséget a kompromisszumok oltárán? A piros sarokban Bugár Béla, veterán politikus, a kék sarokban a kihívó, a nyelvtörvény.

I. fejezet, gyökeres elutasítás

Augusztus tizennyolcadikát írunk, alig egy hónappal a kormányváltás után. Kormányprogram már akad, ami kilátásba helyezi a nyelvtörvény megváltoztatását. Az MKP a szankciók és a törvény teljes körű megszüntetését követeli. „Számtalanszor elmondtam, hogy nem elég csak a szankciók megszüntetése. És ezt nem ezért mondom, mert ez az MKP álláspontja, hanem mert nekem ez meggyőződésem” – jelenti ki válaszul Bugár Béla. A pártelnök elmondja ugyanakkor, hogy nem a törvény eltörlését tartja kívánatosnak.

Szeptember 23., kellemes őszi nap. A nyelvtörvény a tárgyalási fázisban, Daniel Krajcer a szankciókat továbbra is fenntartaná. Bugár nem ért vele egyet, szerinte a kormányprogramban is szerepel a szankciók eltörlése, a pénzbírság pedig ilyen intézkedésnek számít. Közli, a Krajcer által szerdán benyújtott javaslatot ebben a formájában biztos nem támogatják.

II. fejezet, miért zúgolódnak a gyökerek?

Szeptember 24., péntek, a kormány döntést hozott a nyelvtörvény módosításáról – benne a felére csökkentett szankciókkal. „Teljesen normálisnak tekinthető, hogy közigazgatási információkat szlovák nyelven is fognak közölni a kisebbségek által lakott területeken” – mondta Bugár, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy sem jogi, sem természetes személyek nem lesznek büntethetők. „A törvényjavaslatban az áll, hogy lehetséges bírságot adni, nem pedig az, hogy kell” – jelentette ki a pártvezető, egyben megismétli, pártja hosszú távú célja eltörölni a nyelvtörvényt.

„Amit a jelen körülmények között el akartunk érni, azt elértük. Biztos, ha csak rajtunk múlik, akkor a nyelvtörvényt megszüntetjük. Ha volna hozzá elég erőnk, akkor a büntetéseket, szankciókat is kiszedtük volna belőle. De ez a lehetőség jelenleg nem áll fenn, ezért egyetlen célunk maradt, hogy kivegyük azokat a büntetéseket, szankciókat, amelyek azért büntetnének, mert valaki például használja az anyanyelvét. Ez a törvény fizikai személyeket egyáltalán nem büntet, jogi személyeket sem büntet. Elsősorban az önkormányzatok és államigazgatási és közigazgatási szervekről szól, ott vannak olyan feltételek, amelyek kimondják, hogy közérdekű információkat szlovák nyelven is el kell mondani, – és itt kiesett egy szó, ez tény, de hát elég gyorsított eljárásban fejeztük be az egyeztetéseket – olyan esetekben, amikor veszélyeztetve volna valakinek az egészsége, a biztonsága, a vagyona, muszáj államnyelven is megjelentetni az információt. Ez a törvény nem szól az egyszerű emberekről, ez a törvény nem bünteti azokat, akik akár hivatalnokként nem az államnyelvet használják. Ezeket a büntetéseket kiszedtük” – nyilatkozza Bugár a Patria Rádióban október elején. DANGER/POZOR – változott az álláspont/zmena postoja.

III. fejezet, vissza a gyökerekhez

A Híd álláspontja persze plasztikusan változik, például Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségi főbiztosának szeptemberi látogatásán már kiderül, nem is annyira elégedettek a törvénnyel.  „Jóllehet, a törvény első olvasatban októberben kerül a parlament elé, második olvasatban viszont decemberben tárgyaljuk. Ez azt jelenti, hogy ha a Velencei Bizottság jelentését addig megkapjuk, akkor még mindig lesz lehetőségünk annak áttanulmányozására, és ennek függvényében második olvasatban módosíthatjuk a törvényt” – nyilatkozta az EBESZ-főbiztossal való tárgyalást követően Bugár.

Az újabb érdekes fordulat október végén következik be, mikor a Velencei Bizottság nyilvánosságra hozza jelentését, ami liberálisabb, mint az SaS, a Híd és az SDKÚ mikloši szárnya együttvéve – a kimerítő értékelésben a bizottság megjegyzi, hogy a decemberben tárgyalni szándékozott törvény bizony több helyen is korrekcióra szorul. De semmi gond, a Híd azonnal reagál: „Teljesen megszüntetjük a bírságokat” – nyilatkozza magabiztosan Bugár. Öröm egy ilyen határozott, markáns véleményt hallani.