A Szótlan Szemtanú nem egy szívtelen embergép, ami sorozatban írja a politikai bejegyzéseket. Sokkal inkább egy érző lény, akinek a szívéhez nőttek egyebek mellett például a cuki kiskutyák, a történelem, a fantasy-könyvek, a foci, és a társasjátékok is. Utóbbi hobbiról lesz most szó annak kapcsán, hogy hétfőn nyolc órától a nyári szemeszter első játékestjére kerül sor a Pozsonyi Casinóban. A JAIK-gyűlés után.

Mit is értünk jelen esetben társasjátékok alatt?  A közvélekedés szerint ebbe a kategóriába tartozik a Cslovecse nyezlobsze, illetve a Gazdálkodj okosan! A szerző nem akarja megsérteni egyik játék rajongóit sem, de vannak ezeknél mélyebb, sokrétűbb és szórakoztatóbb társasjátékok is. A játékesteket meg azért szervezi a hozzá hasonló világnézetű társaival, hogy a fiatalok is megtudják, mi mindent játszhatnak még üres óráikban barátaikkal az alkoholizálás helyett, vagy mellett.

Elmagyarázni egy játék lényegét nehéz az interneten keresztül, a legjobb, ha ott van az ember előtt teljes fizikai valójában. A szerző mindenesetre a tumblis blogján már lassan egy éve indított egy sorozatot a raktáron levő cuccaiból, úgyhogy linkajánlókkal dúsított beharangozó következik azon játékokról, amik felbukkanhatnak a Pozsonyi Casinóban rendezett eseményen. Ahol hiányzik link, ott sajnos csak a gúgli segít, a részletes ismertető még megírásra vár.

Kártyás dolgok: Francia- és magyarkártyánk nincs, ezt mindig megkérdezik. Helyette rendszeresen visszük a Bang!-et, ami úgy-ahogy elterjedt, sok ember próbálja lelőni egymást a képzeletbeli vadnyugaton. Aki nem hal meg a végén, az jó eséllyel nyer is. Jóval komolytalanabb darab az állatos-farmos-gondolkodós-mutogatós Pippo. Elvetemült kártyajátéknak ott van a fantasy-paródia Munchkin (ölj szörnyet, vedd fel a kincset, szúrj ki a többiekkel), illetve a Lunch Money, ami arról szól, hogy az iskolai hátsó udvaron verekedik egymással egy rakat kislány az uzsonnapénzért. A hiperegyszerű kártyák közé tartozik még a tehenes játék a 6bere!, ahol minimális logikai képességekre is szükség van a természetes egész számok ismerete mellett.

Nem kártyás dolgok: Turnézunk a két személy által gyorsan játszható kockadobálós-gondolkodós Shanghaiennel, megint hozzuk az alakzatok kirakására és a gyors helyzetfelismerésre építő logikai reflexjátékot, a Triovisiont, illetve ennek kártyaverzióját (damn!) a Settet.

Könnyed társasjátékból is akad pár. A vasútvonal-építős Ticket to Ride általános közönségkedvenc, a nyersanyagok gyűjtésére, cserélgetésre és építkezésre épülő Catan telepeseit szintén viszonylag sokan ismerik és játsszák. Kollektív pontgyűjtögetős játéknak, könnyű szabályokkal pedig ott van az úgyszintén eléggé elterjedt Carcassonne – területkockákat rakunk le benne, miközben városokat, utakat, templomokat és mezőket foglalunk. A vicces fantasy-szekciót erősítendő reményeink szerint először mutathatjuk meg mindenkinek a pergős Smallworldöt, ahol a repülő hobbitokat kiirtják a vérengző elfek. Vagy fordítva.

Vannak aztán olyan játékok is, amiket biztosan nem viszünk. Nem azért, mert nem lennének jók, hanem annyira összetettek, hogy egyszerűen lehetetlen pár óra alatt élvezhetően elmagyarázni a szabályokat és még egy játékot is végigülni. Ilyennek számít például a Farmville kevésbé ciki változata, az Agricola, a filmsorozat miatt végre felkapottnak számító zseniális könyvek után megalkotott, Westeros elfoglalásáért vívott Game of Thrones, a kimondottan a tévésorozaton alapuló szociális interakciókra építő Battlestar Galactica, a Gyűrűk ura-történetet táblára állító War of the Ring, a lovecrafti regényekre építő nyomozós-együttműködős Arkham Horror. Videójátékokon alapul, de táblán is abszolút élvezhető a csatákra és bolygóközi harcokra épített Starcraft,  valamint a rendszerében inkább Falloutra hasonlító Doom. Végül itt van a Castle Ravenloft, ami már majdnem olyan, mint a DnD négyes szerepjáték. Majdnem.

Miért írta le a szerző, hogy mit nem visz el a játékestre? Azért, mert megfelelő érdeklődés esetén ezeket a játékokat ki lehet velünk próbálni Pozsonyban, zártabb körben, egy nyugodtabb estén. Játékosok mindig jól jönnek, minél többen vagyunk, annál könnyebb rendszeresen játszani. Elég csak itt, kommentben, vagy a Szótlan Szemtanú facebookos profilján megtalálni a szerzőt. Addig is minden elszánt társasjátékosnak a hétfői viszontlátásra.