A Szótlan Szemtanú az egyik, ha nem a legértelmesebb és legszimpatikusabb szlovákiai magyar politikusnak tartja Somogyi Szilárdot. Az érintett világosan fejezi ki magát, van (volt?) egy stabil értékrendje. Ehhez képest annál nagyobb rejtély, hogy mi a fene zajlott le Somogyi fejében az utóbbi pár napban. Arra hivatkozva kilépni a Szabadság és Szolidaritásból, azaz az elitista vállalkozópártból, hogy az embereknek valójában annyit szabadna csak birtokolnia, ami személyes szükségleteit kielégíti, eléggé furcsa. Vajon milyen álomvilágban élt Somogyi az elmúlt másfél évben?

A bejegyzésben először a vicc kedvéért teljesen komolyan vesszük a kilépés hivatalos indoklását. Aztán pedig a szerző elgondolkodik rajta, mi állhat Somogyi távozásának hátterében. Pro és kontra.

Ha Somogyi tényleg a napokban jött rá, hogy “az ember génjeibe van kódolva a kapzsiság, s ez okozza a társadalmi problémákat”, illetve a piac képtelen szabályozni nagytőkét, a akkor valószínűleg nagyon rosszul ébredt a felismerés másnapján. Pláne ha belegondolt, hogy egy tökéletesen ellenkező nézetet hirdető pártot képviselt a parlamentben. A nézetellentéteket kedden oldott légkörben megbeszélte az SaS vezetésével, és távozik is a listáról. De mégis, miként zajlott le ez a beszélgetés mondjuk Sulík és Somogyi között?

Bazmeg (komédia egy felvonásban)

Író: Sz. Szemtanú

Szereplők: Sulík pártelnök, Somogyi képviselő

(Richard Sulík az irodájában egy újságot olvasgat. Somogyi jobbról be)

Somogyi: Üdv Rišo! Képzeld, tegnap este elolvastam egy könyvet. Marxtól A tőkét.

Sulík: Ejj, de derék dolog, Szili barátom. Ha egész életedben nem olvastál mást, már akkor is pont eggyel több könyv volt a kezedben, mint Krajcer kollégáéban. Hanem van egy rossz hírem: belőled nem lesz kulturális miniszter. Egyrészt azért, mert magyar vagy, és az hogy nézne ki, másrészt pedig azért, mert örülök, ha egyáltalán bejutunk a parlamentbe, nemhogy a kormányba…

Somogyi: Rišo, én igazából nem erre akartam kilyukadni. Néhány dolog nagyon tetszett abban a könyvben. Tudtad például, hogy a kapzsi tőkés osztály sanyargatja a proletariátust? Sose hinnéd el, de képzeld, egyeseknek több jut, mint másoknak. Társadalmi újraelosztásra van szükség, de azt legalábbis nem szabadna hagyni, hogy páran jól megszedjék magukat. Szerintem ezt be kéne vennünk a programba, ütne, mint a spermanos plakátunk!

Sulík (leteszi az újságot, hosszasan nézi Somogyit) : Minden rendben, Szilárd? Van egy remek magánorvosom, be tudlak hozzá ajánlani. Ő végezte el a gerincátültetést Mihálon is, kipróbált szakember.

Somogyi: Most meg mi a gond? Hát ezt csináltuk az előző választások előtt is, összedobtunk pár ötletet, aztán kit érdekelt, mi valósul meg belőle. Semmivel se rosszabb, mint a marihuánaprojekt.

Sulík (megmasszírozza a homlokát): Szili, ne idegesíts. Mit csinálunk mi mindannyian a szabadidőnkben a Szabadság és Szolidaritásban?

Somogyi (tétován): Ööö… vállalkozunk?

Sulík: Pontosan. Szóval hol marad hely számunkra a te kis tetszetős elméletedben? Igen, megvonjuk a saját zsebünktől a lovettát. Az egész létünk arra épül, hogy hirdetjük, sikeres embernek lenni megéri. Erre föl meg jösz ezzel a dumával. A fű jó, a vagyoni egyenlőség rossz. Érthető voltam?

Somogyi (duzzogva): Akkor is jó ötlet. És tudod mit? Bazmeg. Léptem. Aztán ne sírjatok utánam, ha felkoncolnak a munkanélküliek a keleti kampánytúrán.

Sulík: Te meg azért imádkozz, nehogy valaki visszanézze, mit képviseltél annyira lelkesen az elmúlt másfél évben. Na, szép napot, nekem még meg kell írnom pár fontos SMS-t. Bazmeg. Szabadidődben készíthetsz magadnak Che Guevarás trikókat a FaxCopyban, ajánlom magamat.

Somogyi (jobbra el): Bazmeg.

(függöny)

Szóval érdekes dolgok történhettek a SaS-központban, ha Somogyi tényleg három héttel a választások előtt jött rá arra, hogy lehet szociális programot gyártani. Ha egyáltalán ez történt. Milyen alternatívák léteznek még? Például az, hogy Somogyi rájött, nem igazán tartózkodik befutó helyen az SaS listáján, így jobb elegánsan távozni. Kontra: aligha nevezhető elegáns távozásnak ez a módszer, amivel magára is ráhúzza a vizes lepedőt. Elképzelhető, hogy az SaS derék magyar képviselője összeveszett valakivel pár kulcsfontosságú kérdésen, vagy zaklatott a hangulat a pártban. Kontra: aligha nevezhető elegáns távozásnak ez a módszer, amivel Somogyi magára is ráhúzza a vizes lepedőt. Az is lehet, hogy valaki mostanra fárad bele a kilátástalannak tűnő politikai szélmalomharcba – de akkor se így távozik a pártjából. Egy dolog biztos: nagy kár, hogy ismét a magyarságát nyíltan felvállaló képviselő nélkül maradnak a szlovák pártok.