A Közbeszéd blogportál a pozsonyi Nyakkendő nélkül beszélgetőest-sorozat társszervezője lett az idei évadban – aminek egyik jele a weblap tetejéről lenyíló kis piros mező, ami meghívó gyanánt az elmúlt napokban „bosszantotta” az oldalra látogatókat. E gyakran teltházas rendezvény további népszerűsítéséhez így kívánunk hozzájárulni. Az est másik két szervezője a JAIK diákklub és a pozsonyi Magyar Intézet.

Nyakkendő nélkül Világi Oszkárral (Fotók: Magyar Intézet)

A beszélgetőest idei első vendége Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, a szlovákiai magyar összeesküvés-elméletek egyik főszereplője volt. Bizniszről, DAC-ről és politikáról diskuráltunk, értelemszerűen az utóbbi rész volt a dominánsabb.

Tömören ami a közéletet illeti: Világi hibaként értékeli a 2009-es magyar pártszakadást, ezért szerinte bizonyos szinten mindkét fél hibás, ám nagyobbrészt a távozók. Úgy véli, luxus lenne megengedni magunknak, hogy legközelebb ismét 100 ezer magyar voks repüljön ki az ablakon. Szerinte a magyar pártoknál főként a vízió hiányzik – ez nagyrészt igaz a szlovák pártokra is –, a politikusok pedig többet kommunikálnak, mint dolgoznak.

A vendéggel Mózes Szabolcs beszélgetett

Az üzletember perspektívájából érthetetlennek nevezte, hogy a pártok több mint húsz év elteltével is olyan amatőr módszerekkel dolgoznak, mint tették azt a kilencvenes évek elején, amikor ő maga is politikus volt. Szó esett a kisebbségi intézményrendszer sokszor nem tudatosított szerepéről, melynek hangsúlyosabb elemét kellene, hogy képezze a DAC, mely szerinte nem csak egy város, de az egész szlovákiai magyarság sportszimbóluma.

Hogy mi szaftosat mondott a vendég, azt nem itt fogja megtalálni az érdeklődő, mivel a beszélgetőest lényege, hogy kötetlen formában, a kulisszák mögé is betekintést engedjenek a meghívott illusztris vendégek. A következő Nyakkendő nélkülre márciusban kerül sor, meghívó a Facebookon és a Közbeszéden.

Telt ház, kb. 70 érdeklődő volt kiváncsi a beszélgetésre

Telt ház – kb. 70 érdeklődő volt kiváncsi a beszélgetésre

Nyakkendő nélkül – egyetemisták és fiatal diplomások számára szervezett beszélgetőest-sorozat Pozsonyban, havi egy alkalommal. A rendezvénynek általában egy vendége van, a beszélgetés addig tart, amíg el nem fogynak a kérdések (közte a hallgatóság kérdései is). Az elmúlt két és fél évben vendégeink voltak többek között Berényi József, Bugár Béla, Ódor Lajos, Gyurgyík László, Benkő Gábor.

Fotó: Záhorán Csaba