Abu Bakr al-Baghdadi

A terror országútján sokan haladnak céljuk felé, valakit megállítanak, van aki feladja, de mindig voltak és lesznek olyanok, akiknek semmi sem elég. Eltökéltségből, makacsságból, vagy szent meggyőződésből, lépnek át olyan határokat ami határokon túl már nincs emberiesség.

A sorozat előző része

Abu Bakr al-Baghdadi

Felemelkedés és közel a bukáshoz

Az ISIL elődszervezetének története itt sajnos nem ért drámai véget Al-Zarqawi halálával. Még Al-Zarqawi halála előtt 2006-ban a szervezet két kisebb csoporttal kiegészülve létrehozza z ún. Mudzsahed Shura Tanácsot (Mujahideen Shura Council), ami inkább amolyan dzsihadista médiahack volt, mint komoly előrelépés. A Tanács létrehozása egyrészt üzenet volt az Irakiak felé, hogy a csoport Irakot tekinti fő bázisául – magyarra fordítva: gyertek harcolni velünk, ne pedig Mahdi Hadseregével – ugyanakkor Al-Zarqawi fura felfogását is tükrözi aki lélekben még mudzsahedinnek vallotta magát. Az AQI harcosainak többségét még ekkor is idegenek tették ki, amit szintén ellensúlyozni kellett.

2006 október 13.-án jön létre aztán a Dawlat al-ʻIraq al-Islāmīyah vagyis az Iraki Iszlám Állam (Islamic State of IraqISI). A csoport létrejöttét komoly kritika követte, elsősorban a dzsihadista ideológusok részéről. Másrészt az ISI vagy AQI egyre inkább külön utas politikát kezdett követni. Az Al-Kaida 2006-ban még mindig a legszervezettebb terrorista ernyőszervezet volt, de fénye egyre inkább megkopott.

Az ISI minden esetre a legaktívabb terrorcsoporttá válik Irakban, míg az al-Kaida a bombatámadások maximum 2%-át hajtotta végre – közvetlen szervezéssel – az ISI több mint a 15%-át. A csoport 2007 és 2011 között mintegy 1000-2000 harcossal rendelkezett, amely így létszámában nem a legnagyobb ilyen csoport volt, de szervezettségével, agresszivitásával, aktivitásával már akkor kiemelkedett a többi szervezet közül, akikkel – elsősorban természetesen a síita csoportokkal – külön háborút folytatott. 2008-ra a szervezet elkezdte kinőni magát, ami akkor még leginkább külkapcsolataiban mutatkozott meg. Annak ellenére, hogy állandóan humán erőforrás hiánnyal küzdött, mégis képes volt komoly, jól szervezett logisztikai útvonalakat kiépíteni Dél-Ázsia, Észak-Afrika, de Európa felé is.

Ennek ellenére 2008. az ISI fekete éve volt, a szövetségesek és az iraki különleges biztonsági erők[1], több intenzív műveletben megkezdték az ISI által ellenőrzés alatt álló területek visszahódítását Iraknak. Hozzá kell fűzni, hogy ezek az iraki paramilitáris (rendőri, belbiztonsági) egységek, gyakran a dzsihadisták kegyetlenkedéseit is túlszárnyalták. Tevékenységük és az a tény, hogy főleg a szunnita lakosságot zaklatták, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ISI-t egyes helyeken felszabadítóként üdvözölték később.

A ISI a 2006-2008-as években belső változásokon is átment, előrelépéseket tett a pénzforrások átalakításában. A szervezet lassan, de dinamikusan elkezdett leszakadni az al-Kaida forrásairól, áttért a maffia-szerű pénzszerzésre: emberrablás, védelmi pénz, hadiadók, autólopások, zsarolások, olajszállítmányok elrablása – hasonlóan az afganisztáni Tálibokhoz. Napjainkban ezt tovább fejlesztették: elektromos áramot adnak el Iraknak és Szíriának, valamint olajat Kínának (?) és ismeretlen üzleti érdekeltségeknek.

A csoport fő célja a szövetségesek elleni harcban 2006 és 2010 között az volt, hogy etnikai konfliktusba taszítsa a régiót. Viszont a civilek ellen is elkövetett akciói miatt továbbra is egy megbízhatatlan, vandál csoport képe él az Irakiak, meg a síiták között. Mindemellett a még az al-Zarqawi érában szövődött külső kapcsolatok révén a csoport komoly befolyást szerzett a Hesbollah egyes csoportjain, valamint Az Iszlám Hadseregén[2] belül.

A 2010-es év végére a csoport vezetőinek 80%-át szó szerint levadászták a szövetségesek és az iraki speciális biztonsági erők. A csoport ekkor volt mélyponton. Két fő vezetőjének halála után az új parancsnok egy bizonyos Abu Bakr al-Baghdadi lett, vele pedig új fejezet nyílt az ISI történelmében.

2014-08-18_13-34

Abu Bakr al-Baghdadi Camp Buccai fogsága alatt

Abu Bakr al-Baghdadi 1971-ben született Irakban, iszlám tanulmányok szakon szerzett doktori fokozatot, vallási vezetőként dolgozott. Irak 2003-as megszállás idején dzsihádista csoportot szervezett, ekkor került először az amerikai titkosszolgálat látószögébe. Le is tartóztatják, egyes források szerint 2004-ig mások szerint 2009-ig tartják fogva valamelyik Irak által fenntartott, de a CIA által ellenőrzött börtönben.

Hogy 2003-előtt mennyire volt szélsőséges arról nincsenek adatok, valószínűleg a börtönévek alatt radikalizálódik igazán. Minden esetre az iraki adminisztráció nem tartotta különösebben veszélyesnek így szabadon engedik.

2010 májusában kerül az ISI Saria Tanácsába – a legnagyobb terrorszervezetek, Al-Kaida vagy pl. a Talibán rendelkezik saját, a saría törvénykezés alapján ítélő, tanácsadó/ítélkező szervvel – majd innen folyamatosan kerül a szervezet élére. Vezetése alatt az ISI öngyilkos akciók, robbantások egész sorozatát hajtja végre Észak-Irakban és Bagdad környékén. Az iraki biztonsági szolgálat valóságos hajtóvadászatot indít al-Baghdadi után, 2012 december 12.-én az iraki belügyminiszter nyilatkozatot ad ki, miszerint lekövették al-Baghdadi mozgását, és elfogták a vezért. Az ISI ezt tagadta, al-Baghdadi pedig homályba burkolódzva eltűnik.

Dr Ibrahim nagyot álmodik

Al-Baghdadi nem igazán rettent meg az ilyen próbálkozásoktól, szemmel láthatólag más foglalkoztatta. A szomszédos Szíriában ugyanis 2011 márciusa óta polgárháború folyik, a különböző iszlamista csoportok pedig komoly sikereket értek el a kormányerőkkel szemben. A Szíriai polgárháború káoszában az ún. Al-Nusra Front[3] komoly sikereket ért el, és hamar az egyik legbefolyásosabb szíriai ellenálló csoporttá vált – a szíriai Aleppó városa körüli harcokban külön kitüntették magukat. Viszont al-Kaida kapcsolataik miatt a szervezet hamar az USA feketelistájára került.

A történések további vizsgálata folyamán a sikeres, szervezett és harcedzett csoport al-Baghdadi figyelme középpontjába került, vagy ahogy azt később kommunikálták, egyenesen al-Baghdadi szolgáltatta a szellemi támogatást a csoportnak, hogy miként vívják harcukat a Szír központi hatalommal szemben. Minden esetre a két csoport fúziója 2013 áprilisában megtörtént és létrejött az ISIL, ugyanakkor 2014 februárjában végleg különváltak az ISIL és az al-Kaida útjai. A háttérben a dinamikusabb és sikeresebb vezetéssel bíró ISIL dominanciájának és a hagyományosan vezető szerepet betöltő al-Kaidának a hatalmi harca állhat. Az ISIL az elmúlt években több nagyobb al-Kaida csoporton belül is komoly befolyást szerzett. Így a Boko Haram nigériai csoportot felfegyverző és kiképző algériai al-kaida csoportban is[4]. De kapcsolatai gyakorlatilag egész Észak-Afrikát behálózzák.

Jelen pillanatban az al-Kaida folyamatosan kiszorul Amerika, Izrael és a Nyugat ellen hirdetett globális dzsihádból, anyagi forrásai megcsappantak, míg az ISIL létszámában nagyobb és pénzforrásai pedig nagyobbak mint az al-Kaidáé valaha volt. Az ISIL villámháborúja során rengeteg Iraknak juttatott amerikai fegyverre tett szert, ahogy több szíriai fegyverraktárat is kifosztott. Az ISIL elődszervezete az AQI 2004-ben egyszer már vegyi támadással is próbálkozott Irakban, nem kegyelmezett ellenségeinek, több tömeges mészárlást is véghez vitt, sőt a közösségi médiát meglovagolva félelmetes hírnevet kovácsolt magának.6

Ideológiáját tekintve igazi szélsőséges, ellentmondást nem ismerő. Más vallási irányzatokat el nem ismer, üldözi mind a keresztényeket, mind a különböző „iszlám szektákat”. Területén a saría szerint ítélkezik. A 2014 június 29.-én kikiáltott Kalifátusban, mai nevén Iszlám Államban (IÁ – IS), teljesen átvette az oktatás és a törvényhozás irányítását. Ugyanakkor a szigorú iszlám törvénykezés szerint betiltotta az alkohol és a drogok fogyasztását, az előbbiért csupán korbácsolás jár, drogfogyasztásért viszont halál, legtöbbször keresztre feszítés.

Az Iszlám Állam tevékenységével mind az szíriai mind az iraki élet mindennapjait forgatta fel fenekestül, a kegyetlenkedéseiket követő menekülthullám pedig Irak és Szíria több régiójában is humanitárius katasztrófával fenyeget. Az IS ugyanakkor csak ellenségekkel van körülvéve, mindennel és mindenkivel hadban áll. Irak, Szíria, Irán, Libanon is ellenségként tekint rá, ahogy az Arab Liga is. Jövőbeni tervei közt szerepel mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió területén terrorista akciók szervezése és véghezvitele.

Az IS jelenleg a legveszélyesebb terrorszervezet és terror hadsereg, tevékenysége hosszú távon is destabilizálhatja a Szíria és Irak közti jelenleg megszállt régiót. Az IS tetemes mennyiségű vegyi fegyverre is rátette a kezét, amennyiben pedig lokális akcióit globális szintre fejleszti, rég nem látott terrorhullám söpörhet végig a nyugati világon. Ugyanakkor hogy ezt véghezvihesse meg kell szerveznie külföldi sejtjeit, ezen egységek lekövetése jelenleg is folyik, csak az Egyesül Államokban több mint 100 személyt gyanúsítanak azzal, hogy kapcsolatban áll az IS-el. A terror elleni háború újabb felvonása kezdődhet.

a sorozat folytatódik

  1. Mint pl. a belügyminisztérium speciális egysége (Iraq’s Special Police Commando), az un. Wolf Brigade
  2. Gázában található palesztin szélsősége militáns csoport, más néven Tawhid and Jihad Brigades, az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja számon
  3. Al-Nuszra Front, más néven Dzsabhat an-Nuszra egy szíriai iszlamista szervezet, mely az Al-Káidához kötődik. Elsődleges célja, hogy Szíria éléről eltávolítsa Bassár el-Aszad elnök rendszerét és egy új, a saría iszlám törvénykezésen alapuló társadalmat hozzanak létre.
  4. Al-Qaeda in the Islamic Maghreb – az al-Kaida Algériában működő szárnya