Gyakori jelenség, hogy a szakácskönyvek receptjei unalmasak, a szupermarketek kínálata korlátozott, a kreativitásunk pedig cserbenhagy. Saját tapasztalatból állítom: magabiztosabban megy a főzés, ha előtte láthatom, hogy készül el egy adott étel. Ezért is állítottam össze a BBC leginspirálóbb főzőműsorait, amelyek után talán nem sütjük meg kétszer ugyanúgy a húst.

 

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay egyedi stílusa eladhatóvá tette az összes műsort, amelyben szerepelt. Ismertetőjelei közé tartozik a folyékony káromkodás, a határozott kézmozdulatok és a maximalizmus. Két műsorát ajánlom most, az F-Wordöt (a szerencsétlen magyar fordításban Fickó F-fel), amely rövid, kétperces, dinamikus, mellébeszélés nélküli klipeket tartalmaz, valamint a Cookalongot, amely egy DVD-sorozat része, és az alapoktól (hogyan élesítsük a kést, vágjunk hagymát stb.) konkrét recepteken át mutatja meg a különböző technikákat.

How to cook like Heston

Heston Blumenthal, három Michelin csillaggal díjazott angol szakács, jelenleg London mellett a The Fat Duck fúziós és experimentális étteremet vezeti. Heston ötvözi a kémiát a gasztronómiával, és tudományos szempontok alapján próbálja maximalizálni az ízeket. A Hogyan főzzünk úgy, mint Heston c. sorozata sorba veszi a leggyakrabban használt élelmiszereket, és teljesen új technikákkal mutatja be, hogyan lehet a népszerű (de sokszor unalmas) ételeknek új varázst adni.

Little Paris Kitchen

Rachel Khoo londoni származású séf, Párizsban tanult. A Kis párizsi konyha c. műsora egyszerű, magyar konyhanyelven “házias” ételeket mutat be. Az otthoni kicsi, de hangulatos konyhája azt mutatja, hogy az ételeket bárki el tudja készíteni, speciális eszközök vagy szaktudás nélkül is.

Michel Roux Jr. – Masterclass

Francia származású, két Michelin csillaggal díjazott séf, aki jelenleg a londoni Le Gavroche családi étterem tulajdonosa és szakácsa. Roux szofisztikált stílusa tökéletesen passzol az általa képviselt konzervatívabb, klasszikus francia konyhához. Az első televíziós szereplése az angol Masterchefben volt, ahol zsűri tagjaként volt jelen. Az alábbi videókon a versenyzőknek leosztott receptek helyes elkészítését demonstrálja. Figyelem, csak haladóknak!

+1 ráadás: Britain’s Really Disgusting Food

Kötelességemnek éreztem berakni az alábbi három videót is, ahol Alex Riley nagyon szépen elmagyarázza, hogy mi a baj az olcsó hamburgerhússal, a mechanikusan préselt csirkével, a tej nélküli tejtermékekkel és a fagyasztott szurimivel. A szórakoztató dokumentumfilmsorozat sajnos csak három részt élt meg, de nagyon tanulságos.

Ha van kedvenc receptetek, osszátok meg velünk hozzászólásban a cikk alatt!